Om jugger

Jugger kommer ursprungligen från den amerikansk-australiensiska filmen, “Blood of Heroes”/”Salute of the Jugger” från 1989. Skriven och regisserad av David Webb Peoples med bland annat Rutger Hauer, Joan Chen och Vincent D’Onofrio i rollerna.

Filmens handling

Film affisch för Salute of the JuggerDet är en dystopisk framtid där krig har lämnat jorden svedd och hård. Den enda glädjen folk har är en sport, känd som “The Game”. Kringresande lag utmanar städers lag i sporten, vinner de får de prispengar. “The Game” spelas av fem spelare i varje lag som försöker placera en hundskalle på motståndarens målpinne. En obeväpnad spelare springer med skallen medan hans lagkamrater försöker skydda honom.

Alla lever dock inte det hårda livet på ytan. Under marken finns nio städer med överlägsen rikedom som har sin egen liga, The League. Målet för varje kringresande band av spelare är att bli bra nog att ta kunna ta sin plats i ligan. Sallow (Rutger Hauer) har tidigare spelat i ligan men blev utsparkad. Nu leder han ett lag bestående av Dog-Boy (Justin Monjo), Mbulu (Delroy Lindo), Big Cimber (Anna Katarina) och Young Gar (Vincent D’Onofrio). Efter att de plockat upp spelaren Kidda (Joan Chen) blir Sallow övertygad av henne och Gar att försöka leda laget in i ligan.

Trailer

Jugger som sport

Utvecklingen till en verklig och formell sport skedde parallellt i Tyskland och Australien. I Tyskland finns en särskild serie för universitets- och högskolelag. Det finns lag i Australien, Österrike, Irland, Storbritannien, Polen, Danmark, Spanien, Sverige, Colombia, Costa Rica och i Nederländerna. Ett par varianter av sporten utövas i USA. En del följer den internationella versionen av sporten, till exempel Tyskland, Irland och Sverige, medan andra utövar en variant som är mer trogen filmversionen av sporten.

Den första internationella turneringen ägde rum 20 maj 2007 i Hamburg i Tyskland mellan det irländska laget Setanta och ett antal nordtyska lag. Året därpå anslöt lag från Australien för att delta i den första tyska turneringen German Open.

Sporten togs till Sverige av tysken Ruben Wickenhäuser som en gång grundat Berlinlaget Falco jugger. Tillsammans med idrottsklubben Järnboås IF startade han 2012 det första juggerlaget i Sverige, Järnboås Järnfalkar. År 2013 anordnade Järnboås IF den första internationella juggerturneringen i Sverige och 2015 startades festivalen Järnsvenskan. Den ägde rum på Järnboås Finnsjöstrand med lag från Irland, Tyskland, Lettland, Australien, USA och Sverige. Festivalen anordnades även 2016, 2017 och 2018.

2017 bildades Umeå Osport som förening.

Translate »